Sneeuwman of sneeuwpersoon? Joyce De Troch reageert

In een wereld waarin politieke correctheid hoogtij viert, lijkt het erop dat zelfs sneeuwmannen niet ontsnappen aan de woke-politie. Het woord 'man' in sneeuwman blijkt namelijk te verstorend te zijn voor sommige mensen.

In de afgelopen jaren hebben we steeds meer bewustzijn gezien rondom het gebruik van gender-specifieke termen in onze taal. Dit heeft geleid tot de opkomst van de “woke” beweging, die zich richt op het vermijden van woorden die als exclusief of beledigend kunnen worden beschouwd.

Een voorbeeld van zo’n woord is “sneeuwmannen”, dat sommige mensen als beledigend beschouwen omdat het woord “man” erin voorkomt. Dit heeft geleid tot een discussie over het gebruik van genderneutrale alternatieven, zoals “sneeuwpersonen” of “sneeuwfiguren”.

Maar er is één persoon die niet onder de indruk lijkt te zijn van deze nieuwe trend: Joyce De Troch. De voormalige Miss België weigert om de term sneeuwman op te geven en laat weten dat ze zich niet laat intimideren door de wokeslinger die te ver naar rechts slingert.

“Ik bedoel, kom op mensen, we hebben het hier over een figuur gemaakt van sneeuw,” zegt De Troch. “Er is niets seksistisch aan het woord man in sneeuwman. Het is gewoon een term die al tientallen jaren wordt gebruikt en niemand heeft er ooit eerder problemen mee gehad.”

Maar Rita Deketele van het Humanistisch Verbond geeft niet op. Zij vindt dat ‘sneeuwman’ moet worden vervangen door een meer genderneutrale term, zoals ‘sneeuw-persoon’. “We moeten ons ervan bewust zijn dat onze taalgebruik impact heeft op de samenleving en het is belangrijk dat we inclusief blijven,” zegt ze.

Maar De Troch denkt daar anders over. “Als we zo doorgaan, hebben we straks een samenleving waarin we niet eens meer onze eigen taal mogen gebruiken. Dat gaat toch veel te ver? Laten we ons gewoon concentreren op belangrijkere zaken, zoals het oplossen van de klimaatcrisis en het vrijwaren van de Zwarte Pieten-traditie.”

Heeft ze een punt?

‘Hoewel het begrijpelijk is dat sommige mensen vasthouden aan traditionele taalgebruiken, is het belangrijk om te erkennen dat taal voortdurend evolueert en dat sommige termen beledigend kunnen zijn voor bepaalde groepen mensen. Het is belangrijk om open te staan voor verandering en te streven naar een inclusievere taal’ voegt Rita nog toe aan het debat.

Zo zie je maar.. Wat vanmorgen begon als onschuldige sneeuwpret is even later geëvolueerd naar het zoveelste verhitte discussie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copy link
Powered by Social Snap