Rita wacht tevergeefs al 17 jaar op uitnodiging MIA’s

Vanavond worden voor het 17de jaar op rij door VRT en Kunstenpunt de MIA's uitgerijkt. De 'Music Industry Awards' zoals dat zo mooi heet is de jaarlijkse hoogmis van de Vlaamse muziekbusiness. In de kantlijn van de nominaties en de laatste rechte lijn naar de live show speelt zich een opmerkelijk maar ook triest verhaal af: Rita DeClercq uit Varsenare gaf namelijk haar naam aan de MIA's maar kon nog geen enkele keer live gaan kijken, ondanks eerder smeekbedes in onder andere deze krant.

‘Wie dacht dat de MIA’s hun naam hadden ontleend aan het nummer MIA van Luc De Vos, heeft half gelijk’, vertelt ze bij een rode porto als we haar opzoeken thuis in het landelijke Varsenare. ‘De andere helft van de waarheid zit in het feit dat Luc zich miszongen heeft en dat nummer eigenlijk Rita diende te noemen’. Wie nu denkt dat Rita teveel porto op heeft, is eraan voor de moeite. Het verhaal krijgt namelijk een verrassende wending.

‘We leerden elkaar kennen op een koude regenachtige avond in het jaar 1994 in een cafeetje op de Gentse Vlasmarkt, de Charlatan. Dat was toen nog zo groot als een buskot met drie barstoelen in. Er speelde luide muziek, voornamelijk met gitaren in. Ik zag daar een guitige jongen zitten aan de toog, ik trakteerde hem een pintje, en nog eentje, en hij trakteerde terug en van het een kwam het ander: we begonnen te kussen. Dat bleef zo doorgaan tot mijn eerste trein terug naar Varsenare, die ik moest halen want ik moest werken de dag erna. Bij het weggaan vroeg hij mijn naam en zei hij dat hij een nummer ging maken over mij en onze ontmoeting. Helaas speelde toen zeer luid ‘Zombie’ van The Cranberries door de boxen en moet hij waarschijnlijk Mia in plaats van Rita verstaan hebben. Toen ik later dat nummer MIA hoorde van Gorki, wist ik meteen, hij heeft zich vergist, dat moest Rita zijn.’ Gsm’s bestonden toen nog niet en Rita kon Luc niet meteen bereiken voor een rechtzetting.

Behalve een zeemzoete herinnering in Rita’s hoofd heeft ze geen bewijs om dit verhaal te staven, en daar wringt het schoentje voor organisator VRT. Woordvoerder Tessa Rosseel: ‘We krijgen elk jaar honderden aanvragen om de show bij te wonen. Ook van echte Mia’s, laat staan van Rita’s die beweren Mia’s te zijn, maar helaas kunnen we enkel professionals uit de muziekindustrie toelaten’. Daarmee is de kous af voor Rita, tenzij iemand van de artiesten nog een +1 zoekt vanavond?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copy link
Powered by Social Snap